x

Çakar Lamba ve Siren Nedir?

Kırmızı ve mavi ışıkların yanıp söndüğü çakar lamba, araçların tavanına veya ön kısmına takılan cihazlardır. Siren, elektrikle çalışır ve yüksek ses çıkaran aygıtlardır.

Çakar ve Siren Takma Cezası Neye Göre Belirlenir?

Karayolları Trafiğin 2918 sayılı kanununun 26.maddesi ve Trafik yönetmeliğinin 60. maddesinde ilgili yasalar belirlenmiş olup buna göre trafik ekiplerince usulsüz kullananlara ceza kesilir. Trafik ekipleri trafikte usulsüz çakar lamba kullananları tespit ederek ceza işlemi uygulayabilir.

 

Çakar Lamba Takma Cezası Sorgulaması

Çakar lamba takma cezası alan sürücüler e-devlet üzerinden kullanıcı şifreleri ile giriş yaparak sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Giriş yapıldıktan sonra sistem üzerinde bulunan e-hizmetler bölümünden EGM menüsüne girerek ’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’ bağlantısına tıklayarak trafik ceza sorgulaması yapılabilir. Bu yöntemin yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden de trafik ceza sorgulama yapılabilir. Bunun için gib.gov.tr internet sitesine girerek ’Borç Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısı üzerinden ‘Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısına tıklayarak çakar lamba ve siren takma cezası sorgulaması yapılabilir.

Çakar Lamba Cezası 2020 Ücreti Ne Kadar?

Çakar lamba gibi ışıklı veya siren gibi sesli cihazların otomobillere usulsüzce takılması ve kullanımı cezası 2020 yeni trafik zamları ile beraber yeniden belirlendi. Buna göre sesli veya ışıklı cihazların araçlara takılıp trafiğe çıkmak durumunda araç sürücülerine uygulanacak ceza tutarı 2.456 TL. İlk 15 gün içerisinde ödemelere %25 indirim uygulanır.


Çakar Lambalı Araba Cezası Sadece Para ile Kalmıyor!

Çakar lamba takma cezası 2020 ücretlerinin yanı sıra aynı zamanda kullananları başka cezalar da bekliyor. Çakar lamba ve siren takılan aracı kullanan kişi araç sahibi değilse bu kişi için ehliyete el konulması da söz konusu olacak.

Çakar Lamba ve Siren Takma Sonucunda Araç Bağlanır mı?

Çakar lamba takma cezası eğer 1 yıl içinde 3 kez alınırsa söz konusu araçlar 15 gün süresince trafikten men edilir.

Kiralık araçlarda trafik cezalarını kim öder, cezalar kime yazılır?

Araç kiralama için trafik cezalarını kimin ödediği sıkça sorulan bir soru. Kiralık araçlarda yapılan trafik ihlallerinde cezaları sürücü öder. Kesilen cezanın günü ve saati belirlenmiş olduğundan, o gün ve saatte aracı teslim alıp kullanmakta olan sürücüye ceza tutarı yansıtılır. Sürücü seyir halindeyken trafik memurlarının kestiği, sürücü kaynaklı ihlallerin cezalarını da ödemekle yükümlüdür. Araç arızasına bağlı olarak gelişebilecek durumlarda kesilen cezalar hakkında aracı teslim almadan önce, aracı teslim eden rent a car ofisinin araba kiralama formunu dikkatle okuyunuz ve bu konuda yetkili personelden bilgi alınız.